


To moje tegoroczne odkrycie! Wegański sernik pierniczkowy. Pachnie wspaniale pomarańczą i cynamonem. To jest naprawdę idealne ciacho na święta. 🎄 Spód wyłożyłam pierniczkami, a do masy dodałam domową przyprawę korzenną. Nie przejmujcie się, że sernik jest z tofu. Naprawdę go w nim nie czuć dzięki użyciu dużej ilości soku z cytryny i przyprawie piernikowej. Inspirowałam się podstawowym przepisem na tofurnik Jadłonomii.
Zobacz więcej wegańskich świątecznych przepisów:
składniki
na 6-8 porcji, tortownica 18 cm
2 paczki tofu (po 180g)
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (zagotować 1/4 szklanki suchej kaszy w 1/2 szklanki wody)
1/2 szklanki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
1/3 szklanki + 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki pasty waniliowej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżki cynamonu
2 goździki
2 ziarenka anyżu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki roślinnego jogurtu
1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego
polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka sojowego
10-15 sztuk pierniczków na spód i do dekoracji
wykonanie
Do miski dodaj pokruszone tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, cukier puder, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sól.
W moździerzu utrzyj cynamon z goździkami i anyżem. Dodaj do reszty składników razem z gałką muszkatołową i imbirem. Zbleduj całość i po chwili dodaj mleko kokosowe oraz jogurt i zblenduj na gładką masę.
Spód tortownicy wyłóż pierniczkami i wylej na nie masę. Piecz w 180 stopniach 40 minut. Nie przejmuj się, jeżeli środek masy będzie lekko niedopieczony, a góra popęka. Tofurnik stężenie, gdy będzie stygł.
Rozpuść czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko ją wystudź i polej tofurnik. Udekoruj pierniczkami.

