Uwielbiam ten przepis, jest naprawdę mistrzowski! Nie jest typowo świąteczny przepis, ale naprawdę wyjątkowy! Moja mama od dawna przygotowywała je na święta z twarogiem. Oryginalna wersja dania to ser po gruzińsku. Zweganizowałyśmy je używając zamiast niego tofu. Należy moczyć je przez noc w sosie sojowym, dzięki czemu staje się naprawdę bogate w smaku. Jest przykryte sosem czosnkowym i posypane ogórkami kiszonymi oraz cebulą.
Zobacz więcej wegańskich świątecznych przepisów:
składniki
na 4-6 porcji
2 tofu (po 180g)
1/2 szklanki sosu sojowego + 1/2 szklanki wody
2 ogórki kiszone
1 nieduża cebula
sos:
5 łyżek wegańskiego majonezu (gotowego lub zrobionego)
4 łyżki wegańskiego jogurtu
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
wykonanie
Każde tofu pokrój na 4 prostokąty. Przełóż do płaskiego naczynia i zalej sosem sojowym wymieszanym z wodą. Zostaw na noc w lodówce.
Następnego dnia odsącz tofu z nadmiaru płynu i przełóż do czystego naczynia. Pokrój ogórki i cebulę w drobną kostkę i posyp nimi tofu.
Wymieszaj majonez, jogurt i wyciśnięty ząbek czosnku. Przykryj tofu sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.
This site uses cookies from Google to deliver its services and to analyze traffic. To disable them, go to your browser settings. Read More
ACCEPT
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.