Uzależniające wegańskie pesto bazyliowe

freedom forest girl nature

Mocno bazyliowe, aromatyczne wegańskie pesto ze słodkimi pomidorkami, makaronem i świeżą bazylią. Sprawdziłam dwie wersje – z prażonym słonecznikiem i migdałami. I tu niespodzianka! Bardziej smakowała mi ta ze słonecznikiem. Jeżeli złapiecie w sklepie świeżą bayzylię – koniecznie spróbujcie tego pesto!

składniki

na 4 porcje

400 g makaronu

garść pomidorków koktajlowych

1 doniczka bazylii

2 łyżki płatków drożdżowych

1/4 szklanki prażonego słonecznika / migdałów

1 ząbek czosnku

1/4 szklanki (60 ml) dobrej oliwy

szczypta chilli

szczypta pieprzu

szczypta soli

wykonanie

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zblenduj wszystkie składniki na pesto. Dla lepszego blendowania możesz dodać 1-2 łyżki wody.

Na suchej patelni podsmaż pomidorki koktajlowe

Wymieszaj makaron z pesto i dodaj pomidorki.

Zapisz się do newslettera!

Dostaniesz link do darmowych materiałów (mini e-booki, przepisy) i będziesz na bieżąco z postami.

1 thought on “Uzależniające wegańskie pesto bazyliowe”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *