Tarta czekoladowa

wegańska tarta czekoladowa
freedom forest girl nature

Czekoladowa tarta na każdą okazję. Bez pieczenia. Wegański deser, który może zrobić naprawdę każdy, a gwarantuję, że zasmakuje każdemu.

Spód zrobiłam orzechowy, ale śmiało możecie pokombinować z płatkami owsianymi, orzechami i daktylami albo z mąką ryżową, daktylami i olejem kokosowym. Sama tarta jest dosyć zbita, idealnie trzyma kształt. Na górę najlepsze są soczyste owoce: truskawki, maliny, borówki, porzeczki.

składniki

na formę o średnicy 24-26 cm

spód:

250 g daktyli

250 g nerkowców

100 g migdałów

tarta:

120 g czekolady

3/4 szklanki mleka roślinnego

2 paczki tofu (360 g)

3/4 szklanki cukru pudru

1/3 szklanki oleju kokosowego

1/3 szklanki kakao

owoce na górę

wykonanie

Zalej daktyle wrzącą wodą, aby się namoczyły. W międzyczasie zbleduj lub posiekaj orzechy. Odlej większość wody z daktyli i zblenduj je na masę. Odrobina wody to ułatwi, dlatego dodaj jej odrobinę więcej w razie potrzeby. Umieść orzechy i masę w foremce i wyłóż spód. Wstaw do lodówki.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Do naczynia blendera wlej mleko, rozkruszone w palcach tofu, cukier puder, olej kokosowy i kakao. Zbleduj do połączenia się składników. Wlej rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblenduj. Gdyby masa była za gęsta, dodaj więcej mleka. Gotową masę przelej na schłodzony spód. Dodaj ulubione owoce. Najlepiej tarta smakuje po mocnym schłodzeniu.

wegańska tarta czekoladowa
wegańska tarta czekoladowa
wegańska tarta czekoladowa

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *